Wstęp:

        Podczas robienia ciasta według tego przepisu inspirowałem się filmikami włoskiego kucharza Gennaro Contaldo. Ciasto wykonane zgodnie z tym przepisem wychodzi puszyste i posiada lekko chrupiący spód. Składniki są tak dopasowane, aby wyszły dwie kule, z których można uformować dwa około 35-40cm cienkie placki. Według mnie przepis ten nie może być zły, ponieważ został on przygotowany przez włoskiego kucharza, a kto może znać się na pizzy, jeśli nie rodowity Włoch, a na dodatek urodzony w Kampanii, której stolicą jest Neapol słynący z pizzy 🙂 . Jest to pierwszy przepis na ciasto do pizzy zamieszczony na tym blogu i w sumie to od niego zacząłem przygodę z robieniem pizzy, bo chciałem zobaczyć jak robią to włoscy kucharze. Będę zamieszczał również inne przepisy, a z czasem być może samemu kombinował z różnymi patentami. Celem jest odnalezienie tego idealnego przepisu na pyszną włoską pizzę, ale nie ma co się ograniczać i trzeba korzystać z różnych przepisów, bo wiele z nich jest wartych uwagi. Szukając przepisu na włoskich stronach i wzorując się na włoskich pizzaiolo zauważyłem, że nawet oni stosują różne składniki i metody, więc chyba nie ma tego jednego, idealnego przepisu. Czasem różnią się one rodzajem mąki używanej do wyrobienia ciasta, a w niektórych kucharze stosują inne drożdże – suche w proszku lub świeże w kostce (w przypadku tego przepisu zastosujemy te drugie). Koniec końców najważniejsze jednak jest to, aby pizza po prostu wyszła dobra, chrupiąca i puszysta. W takim razie, do roboty. Szykujemy składniki i zabieramy się do wyrabiania ciasta.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej (najlepiej typ 00; w niektórych sklepach można kupić “specjalną” mąkę do pizzy),
  • 3-5g soli (według uznania, nie można dać zbyt mało, ale też nie można przesadzić, bo sól zabija drożdże i pizza nie urośnie, jeśli chcesz zrobić to na oko to weź w palce solidną szczyptę soli),
  • 10g świeżych drożdży (dobrze, aby nie były zimne, więc najlepiej wyjąć je z lodówki jakąś godzinę wcześniej),
  • 325ml letniej wody z kranu
  • mała ilość oliwy

Przygotowanie:

1. Całość mąki wsyp do dużej miski (oprócz tych 500g mąki, które wyląduje w misce, warto mieć też troszkę mąki do podsypywania blatu lub stolnicy podczas ugniatania ciasta).

2. Wsyp do mąki sól i całość dobrze wymieszaj, aby sól trochę zgubiła się pośród tej mąki, bo gdy zaraz przyjdą drożdże to nie będą one mile widziane jak trafią na duże skupisko soli.

3. Z tych 325ml wody odlej około pół szklanki, a resztę wlej do miski z mąką i solą i lekko to przemieszaj (polecam na tym etapie jeszcze mieszać łyżką, gdyż ciasto będzie się bardzo kleić).

4. W wodzie, która jest w szklance rozpuść przygotowane drożdże (rozkrusz je w palcach zamoczonych w wodzie, muszą się całkowicie rozpuścić, woda zrobi się wtedy bardzo mętna).

5. Tak rozpuszczony roztwór z drożdżami wlej do miski, w której jest reszta produktów i solidnie wymieszaj (zacznij łyżką, a po chwili możesz ją odstawić i wprawić w ruch najlepsze narzędzie kucharskie jakim są ręce 🙂 ).

6. Mieszaj ciasto w misce do czasu, aż jego konsystencja zrobi się bardziej zwarta.

7. Kiedy ciasto po jakichś 2-3 minutach mieszania w misce klei się do rąk coraz mniej, podsyp blat lub stolnicę mąką i przerzuć tam całą zawartość miski.

8. I teraz najważniejszy i najbardziej czasochłonny punkt w całym przepisie. Wyrabiaj ciasto dokładnie przez około 10-15 minut. Ugniataj, łap jeden koniec, przesuń go w przeciwnym kierunku i z powrotem złącz w kulę. Sposobów jest dużo, ważne, aby żywymi ruchami energicznie wyrabiać ciasto, dzięki czemu będzie odpowiednio napowietrzone i puszyste. Gdy podczas ugniatania ciasto zaczyna się po jakimś czasie lekko kleić, podsypuj blat lekko mąką.

9. Gdy ciasto już jest dobrze ugniecione i nie klei się za bardzo do rąk, uformuj z niego gładką kulę, lekko posmaruj z wierzchu oliwą albo delikatnie zwilż je letnią wodą i włóż do miski. Miskę przykryj zwilżoną szmatką i odstaw najlepiej w miarę ciepłe miejsce (niby wystarczy temperatura pokojowa, ale zauważyłem, że ciasto znacznie lepiej wyrasta w cieplejszych warunkach tj. przy grzejniku zimową porą).

10. Kiedy minie około godziny i ciasto w misce powiększy swój rozmiar mniej więcej dwukrotnie, przełóż je kolejny raz na blat.

11. Rozdziel uzyskane ciasto na dwie równe części, znów uformuj dwie kule, lekko przesmaruj je oliwą i odłóż obie do jakiegoś pojemnika, który musisz szczelnie przykryć folią lub pokrywą. Nie układaj ich zbyt blisko siebie, bo gdy urosną to się skleją. I tutaj już są różne wersje co do czasu, który jest im potrzebny, aby wyrosnąć. Niby im dłużej tym lepiej. Proponuję odstawić je na około 6-8 godzin w miejsce o temperaturze pokojowej. Są też inne sposoby, które polegają na wkładaniu ciasta na dłuższy czas do lodówki lub nawet na jego mrożenie, ale one zostaną opisane w innych przepisach.

12. Ciasto jest gotowe, pozostało tylko uformować okrągłe placki, nałożyć składniki, upiec w piekarniku i skonsumować 🙂 . Smacznego 🙂 .

1 177 Replies to “Przepis na ciasto do pizzy #1 (inspiracja – Gennaro Contaldo)

  1. When I originally commented I clicked the -Notify me when new remarks are added- checkbox and also now each time a comment is included I obtain four emails with the same remark. Exists any way you can eliminate me from that solution? Thanks!

  2. Hey there! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

  3. Youre so amazing! I do not expect Ive review anything similar to this before. So wonderful to locate someone with some original ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is something that is needed online, somebody with a little creativity. beneficial task for bringing something brand-new to the internet!

  4. I simply want to tell you that I’m very new to blogging and definitely savored this website. Probably I’m likely to bookmark your blog post . You really have good writings. Many thanks for sharing your web site.

  5. Thanks a bunch for sharing this with all of us you really know what you are talking about! Bookmarked. Kindly also visit my site =). We could have a link exchange arrangement between us!

  6. of course like your website but you have to check the spelling
    on quite a few of your posts. A number of them are rife with
    spelling problems and I in finding it very troublesome to inform the truth however I’ll surely come back again.

  7. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My
    website has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced
    but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you
    know any ways to help reduce content from being ripped off?
    I’d certainly appreciate it.

  8. My brother suggested I might like this blog. He used to be entirely right.
    This put up truly made my day. You can not consider just how a lot time I had spent for this information! Thank you!

  9. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright
    infringement? My website has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it
    up all over the internet without my agreement. Do 
    you know any ways to help stop content from being ripped off?

    I’d certainly appreciate it.

  10. Link exchange is nothing else however it is just placing the other
    person’s web site link on your page at proper place and other
    person will also do similar in favor of you.

  11. I like the valuable info you provide in your articles.
    I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
    I am quite sure I’ll learn many new stuff right here!
    Best of luck for the next!

  12. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog.

    You have some really good posts and I think I would be a good asset.
    If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to 
    write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
    Please send me an email if interested. Many thanks!

  13. Знаете ли вы?
    Синим цветом своих футболок «Скуадра адзурра» обязана Савойе.
    Старейшую в России организацию реставраторов велено было выселить и уплотнить.
    Новый вид пауков-скакунов был назван по имени писателя в честь юбилея его самой известной книги о гусенице.
    Первый в мире короткоствольный револьвер (англ.)русск. с откидным барабаном стал символом кинонуара.
    Американский лейтенант из конвоя PQ-17 был спасён советским танкером и наладил его оборону от авианалётов.

    http://arbeca.net/

  14. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed!

    Very useful info specially the last part 🙂
    I care for such information much. I was seeking this particular info for a very long time.

    Thank you and best of luck.

  15. Pingback: naltrexone cost
  16. Especially, heart of human cialis is lower than the ecosystem of prescription cialis. Goed viagra 100mg is then variable to improve koop and well help in purchase cialis 20mg tablets online the use of price species in the biological degree. buy cialis Sometimes, training your dog isn’t really about training your dog. Sometimes, it’s about compassion, patience, and forgiving yourself and your dog for the times either of you fall short.

  17. Pingback: viagrasales
  18. Thanks for ones marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you will
    be a great author. I will be sure to bookmark your blog and will often come back someday.
    I want to encourage you to definitely continue your great posts, have a nice weekend!

  19. Hello there! This article could not be written any better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I am going to send this article to him. Pretty sure he’ll have a great read. Thanks for sharing!

  20. I like the valuable information you provide in your articles.
    I will bookmark your blog and check again here
    frequently. I am quite sure I will learn lots of new stuff right here!
    Good luck for the next!

  21. Pingback: best cialis site
  22. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and
    sources back to your webpage? My blog site is in the very same area of
    interest as yours and my visitors would really benefit from some
    of the information you present here. Please let me know if this okay with you.

    Thank you!

  23. Topaz is typically mined through surface mining, using heavy equipment and large machines to extract the mineral efficiently from the ground. invisionsupport Likewise, perusing astrological symbolswithout some degree of aptitude and well-informed experience in their interpretationwould be a hollow exercise.

  24. Q3 is very flat obviously, new policy coming out from the carrier, they have a serious impact for the revenue growth. keto success academy When lava erupts it cools very fast and itvitrifies, and can transform into a black glass disallowing it to crystallize.

  25. Set against an otherwise black-and-white composition, the bright red hieroglyphic-like elements seem to transmit secret codes. favoures.com France soit par luymaintenue et entretenue sans division, et nedoit ajouter foi aux rapports qui lui pourroientestre faits.

  26. We started to keep the doors always closed, to explore the house for traces and also to seal small crevices. indiathebook.com I mean, my mind is just ticking over here thinking of all the potential different implications of this.

  27. Pingback: viagra 100mg
  28. Europe today, bonds are seen as risk assets, so they are moving, like stocks, in response to changes in sentiment. herinsanbirkitap.com Over the time it has been ranked as high as 1 264 499 in the world, while most of its traffic comes from.

  29. Is 8 a good act essay score mental health cause and effect essay causes of poverty in developing countries essay umich common app essay essay writing in rainwater essay on internet boon or bane for students essay on human body. paper writing service We cover all types of writing from general topic essay writing to technical writing which is why not only we are favorites of our clients for essay and custom essay writing but for thesis writing as well.

  30. With a ton of academic requirements, students from high school to college levels simply want to ease their burdens by looking for professionals and companies that offer help with their particular assignment. write my paper cheap Spain again, the producers wanted to make it a sequel rather than a direct continuation, and expand on the familiarity and affection between the characters instead of the former group of strangers.

  31. We have a support system made up of competent and skilled personnel who have apt communication skills that make it easy for them to communicate with clients. custom paper Free services essay argumentative essay topics on dress code short essay on student politics phrases to start off an essay, essay in gujarati language free download.

  32. Every time students look for research papers for sale, the main concern is whether the company can guarantee top-notch, customized content as well as deliver it on time.
    buy paper online Generally, our package offered online, though affordable it all depends on the kind of assignment and the time limit you give when you are buying online.

  33. Casino also offers its visitors a huge segment of free slots so that the players can get to know both the interface of the site and real money on the slots.
    online casino They had spent six years training fans to build fantasy lineups and to pay for fantasy sports on a mobile platform, and they wanted a betting site that was just as intuitive and user-friendly.